Έχει τη Σύρο στην καρδιά του

Έχει τη Σύρο στην καρδιά του - Σύρος - Κυριάκος Γκουβέντας – Ο βιρτουόζος του βιολιού

Κυριάκος Γκουβέντας – Ο βιρτουόζος του βιολιού

 
Στενούς δεσμούς με τη Σύρο διατηρεί τα τελευταία δύο χρόνια ένας από τους σημαντικότερους μουσικούς των τελευταίων χρόνων, ο  βιρτουόζος βιολιστής Κυριάκος Γκουβέντας,  καθώς πυκνά- συχνά συνεργάζεται με το  Λύκειο Ελληνίδων Σύρου, τον σύλλογο  Ηπειρωτών, καθώς και μεμονωμένα με  μουσικούς όπως ο Απόστολος Μάρης
 
του Γιώργου Αλβέρτη
 
Ο Κυριάκος Γουβέντας δεν είναι ένας τυχαίος μουσικός. Ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές σε ηλικία μόλις δώδεκα χρονών στο Ωδείο Βορείου Ελλάδος  απ’ όπου απεφοίτησε το 1991, με δίπλωμα «Άριστα Παμψηφεί».
 
Έκτοτε η εξέλιξή του υπήρξε ραγδαία. Λόγω της πολυποίκιλης δραστηριότητάς του, διετέλεσε μέλος σημαντικών Ορχηστρών, όπως της   Ε.Ρ.Τ 3», του  Χρόνη Αηδονίδη, της Δόμνας Σαμίου» κ.α  καθώς και σολίστ  στο μουσικό σύνολο «Μάνος Χατζιδάκις», στην  «Καμεράτα»  του Μεγάρου Μουσικής», στην λαϊκή ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης»,  στην ορχήστρα ποικίλης μουσικής της Ε. Ρ. Τ.», στην ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής του Χρήστου Τσιαμούλη, και τέλος στην  «Εστουδιαντίνα»  ως εξάρχων  και ιδρυτικό μέλος.
 
Έχει συνεργαστεί και εξακολουθεί να  συνεργάζεται με τους μεγαλύτερους τραγουδιστές και τραγουδοποιούς του Ελληνικού πενταγράμμου.
 
Την «παρθενική» του εμφάνιση στη Σύρο την έκανε με το  Λύκειο Ελληνίδων Σύρου , το οποίο στη συνέχεια τον ενέταξε στο δυναμικό των διδασκόντων του: «Υλοποιήσαμε  ένα πρόγραμμα σπουδών  το οποίο είχε σχέση με την παραδοσιακή μουσική  και στο οποίο διδάσκονταν χοροί που χορεύονταν με παραδοσιακά όργανα» δηλώνει στο «Λ». Την φετινή χρονιά, συμμετείχε  στο Εργαστήρι παραδοσιακής Μουσικής στο «Αγνάντι»  το οποίο διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Ηπειρωτών, του Αποστόλη Μάρη και της Χρυσιάννας Βακονδίου.
 
Ο ίδιος ευελπιστεί η συνεργασία του με συλλόγους και μουσικούς του νησιού να συνεχιστεί και μελλοντικά καθώς δεν κρύβει τον θαυμασμό του για το υψηλό πολιτιστικό επίπεδο των κατοίκων της Σύρου: «Η Σύρος προσφέρεται  για μουσική. Είναι ένα μέρος που αφουγκράζεται πολύ τους καλλιτέχνες  γι’ αυτό κι έχει πάρα πολλές εκδηλώσεις. Αποπνέει ένα αέρα κοσμοπολίτικο και πολυσυλλεκτικό . Αυτό είναι πάρα πολύ καλό και πιστεύω ότι  όλες αυτές οι διαθέσεις και τα φεστιβάλ  στο μέλλον θα αποδώσουν καρπούς. Πολύ σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι υπάρχει πολύ μουσική μαθητείας στη Σύρο και πολλοί νέοι σπουδάζουν μουσικά όργανα».
 
Πως όμως αισθάνονται οι μαθητές του γνωρίζοντας ότι έχει συνεργαστεί με το σύνολο των  μεγάλων μουσικών της χώρας; Με την σεμνότητα που τον διακρίνει απαντά: «Όταν αφήσεις το πάλκο που εκτίθεσαι και είσαι λίγο πιο θεατρικό πρόσωπο, στην καθημερινή σου ζωή πρέπει να είσαι κανονικός και απλός γιατί αλλιώς δεν υπάρχει αυτή η διάχυση της πληροφορίας. Δηλαδή η σχέση δασκάλου με τον μαθητή θέλει κάτι το ισότιμο. Το βασικό είναι να αγαπάς τον άνθρωπο  τον οποίο διδάσκεις. Όταν το καταλαβαίνουν αυτό οι μαθητές, μετά τα πράγματα κυλάνε απλά και δεν υπάρχουν προβλήματα».
 
Ερωτηθείς για το ποια από τις πάμπολλες και σημαντικές συνεργασίες του με  ιερά τέρατα του ελληνικού πενταγράμμου τον έχει  χαραχθεί στην καρδιά του η απάντησή  του  λίγο – πολύ ήταν αναμενόμενη: «Από κάθε συνεργασία  η οποία είναι ειλικρινής, έχει ανταπόδοση και βασίζεται σε αυτό το καθεστώς σεβασμού και αγάπης που προαναφέραμε, μπορείς να πάρεις και να δώσεις. Αλλά οι σημαντικές στιγμές είναι όταν έρχεσαι  απέναντι  στον απλό άνθρωπο. Δηλαδή οι βιωματικοί καλλιτέχνες, όπως ο Σόλων Λέκκας, ή ο Χρόνης Αηδονίδης ή η Δόμνα Σαμίου, είναι αυτοί που πραγματικά σου δίνουν πολύ περιθώριο ερμηνευτικό γιατί λειτουργούν σε αυτό το καθεστώς… Η μουσική είναι ομαδικό άθλημα, όχι ατομικό.
 
Καταλήγοντας τονίζει ότι η Σύρος είναι πάντα μέσα στα σχέδιά του λόγω του εξαιρετικού  κοινού της, εκφράζοντας την ευχή στο  μέλλον να υπάρξει μια καλύτερη συνεργασία με το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου προκειμένου να δώσουν μεγαλύτερη γεύση στον κόσμο από τους χορούς και τα τραγούδια όλης της Ελλάδας.