Εικαστική Γαστρονομική Πανδαισία

Εικαστική Γαστρονομική Πανδαισία - Σύρος - SYROS Open Art STUDIOS 2017, στην αίθουσα τέχνης Βάτη

SYROS Open Art STUDIOS 2017, στην αίθουσα τέχνης Βάτη

 

Η ομάδα  «Ούριος Άνεμος» σας προσκαλεί να δείτε την έκθεση του SYROS Open Art STUDIOS από τις 6/10/2017 - 16/10/2017  στην Αίθουσα Τέχνης Γ & Ε Βάτη.

Πρόκειται για μια σύνθεση με εικαστικό και καλλιτεχνικό περιεχόμενο, σε συνδυασμό με τις πτυχές της γαστρονομίας. 

Στα εγκαίνια της έκθεσης την Παρασκευή 6/10/2017  στις 09:00 μμ στην Αίθουσα Γ & Ε Βάτη, θα έχετε  την ευκαιρία να δοκιμάσετε  γεύσεις  αλμυρές και γλυκές - εδέσματα και αρώματα - από  τα καταστήματα- χορηγούς τα οποία διέθεσαν ένα μέρος από τον χώρο τους για την έκθεση των εργαστηρίων κατά την περίοδο των καλοκαιρινών μηνών Ιούλιο - Αύγουστο 2017.

Η ομάδα και η έκθεση τη φετινή χρονιά επεκτείνει  τους ορίζοντες της  με επιπλέον συμμετοχές νέων μελών της ομάδας  Syros Open  art Studios όπως αυτή της Φωτεινής Μανουσσάκη και της Pavlinas Kar.

Πρόκειται για μία   πολύχρωμη εικαστική και γαστρονομική πανδαισία που θα οξύνει τις αισθήσεις σας. Συμπεριλαμβάνει δε μία ευρεία γκάμα καλλιτεχνικών δρώμενων με την σύμπραξη και την υποστήριξη του Syros Accordion festival, το οποίο  συμμετέχει  στην  έκθεση με  Μουσική-τραγούδι-ζωγραφική- σκίτσα-performanses-ποίηση - ήχο και εικόνα.  

OPEN ART STUDIOS 2017

“Μετά από μία  αρκετά ενδιαφέρουσα και ιδιαίτερη  ως προς το είδος έκθεσης- παρουσίασης των έργων μας, δίνοντας την ευκαιρία σε όλων των ειδών τους ενδιαφερόμενους  και μη, σε όσους δηλαδή ασχολούνται με την τέχνη  αλλά και σε όσους όμως τώρα την γνωρίζουν ή έστω απλώς στάθηκαν για λίγο στις βιτρίνες της αγοράς και έτσι ήρθαν σε μία πρώτη επαφή με την δουλεία μας.  Τους δόθηκε λοιπόν  η ευκαιρία  να αφουγκραστούν μερικές από τις καλλιτεχνικές μας ιδιαιτερότητες και ανησυχίες , προβληματισμούς,  κάτι το οποίο συνήθως οι  εικαστικές εκθέσεις συγκεκριμένης θεματικής δεν το επιβάλλουν ,  όμως θα δούμε  να λαμβάνει τελικά χ  χώρο  στην επόμενη φάση της έκθεσης στις αρχές του Οκτωβρίου που θα πραγματοποιηθεί στη Αίθουσα Γ. Βάτη  με μία  εναλλακτική παρουσίαση του θέματος  ανοίγοντας ορίζοντες για νέες καλλιτεχνικές δημιουργίες με συνδυασμό τεχνών όπως  μουσική-ζωγραφική-κατασκευές- γλυπτική - performanses-ήχου και εικόνας.  
     
Η πολυμορφικότητα του φετινού Οpen Αrt studios  είχε  μία εξεζητημένη  συνάμα μοναδικότητα διότι κατάφερε να συνδιάσει πολλές μορφές τέχνης με ένα συγκεκριμένο θέμα , αυτό δηλαδή της γαστρομίας- εστιάζοντας όμως κάθε φορά  και σε συγκεκριμένα σημεία καταστημάτων που  διέθεσαν με μεγάλο ενθουσιασμό  μεγάλο χώρο και μέρος από τις βιτρίνες τους. Με αυτόν τον τρόπο ή  μία απλή βόλτα των περαστικών  στην αγορά κέντρισε το ενδιαφέρον πολλαπλά καθώς  τα έργα τέχνης είχαν καταφέρει να ενσωματωθούν φυσικά σε όλους τους χώρους/καταστήματα δίνοντας έτσι την πραγματική  αίσθηση ότι αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι του εκάστοτε χώρου ή και ότι ακόμα θα μπορούσαν να υπάρχουν από πάντα εκεί. όπως για παράδειγμα η καλλιτεχνική γλυπτική φόρμα της Rachel Goslan που παρουσίασε την ''Ομορφιά της θάλασσας'' -''The beauty of the sea''  και "All from the earth"- ''Όλα από τη γη''  - γλυπτά από φυσικά υλικά, ξύλα, κοχύλια, σπόγγους, άμμο θαλάσσης κ.α παραθέτοντας τα  στην βιτρίνα του εργαστηρίου/καταστήματος  '' A Drop Desing Studio'' Της Άλκηστης Παπαγεωργίου όπως και τα έργα ζωγραφικής της Μαργαρίτας Τερζή  σε γεωμετρικές φόρμες με τίτλο ''Παραδοσιακές γεύσεις'' στο κατάστημα ''Κορρές'' μας  παρέπεμψαν στα παραδοσιακά αλλά και διαχρονικά γλυκά εδέσματα της Σύρου όπως είναι το λουκούμι και η χαλβαδόπιτα. 

Η μικτή τεχνική ''Herbs and Spices'' της Ματίνας Μάμαλη, ένας ανάγλυφος γεωφυσικός χάρτης της Κρήτης σε μεσαίου πάχους μακέτα 50x40, Εικαστική  αναπαράσταση γεωφυσικού χάρτη της Κρήτης,(σε αφηρημένη-τυχαία  κλίμακα/διάσταση) από βότανα και μπαχαρικά που χρησιμοποιήθηκαν :  χρωστικές σκόνες αγιογραφίας, κρόκος αυγού, ξύδι ,βότανα, κουρκουμάς, κύμινο, βρώμη, ρίγανη, πιπέρι, λεπτό -χοντρό αλάτι, ο οποίος τοποθετήθηκε στο κατάστημα κρητικών παραδοσιακών προϊόντων  της Ευγενίας Πολλάτου ''Μειντάνι'' ένα έργο αποκλειστικά φτιαγμένο από δώρα της φύσης  που προσθέτουν νοστιμιά, χρώμα και υγεία στα γεύματα μας ,  βότανα και μπαχαρικά τα οποία διαθέτει σε μεγάλη ποικιλία  το κατάστημα. 

Πιο δίπλα, σε pigment print,  τεχνική το έργο ''Fish & Lemon ''  της Lisbeth Κaemdrup στην παραδοσιακή ταβέρνα'' Iθάκη του Αή'' και το ''Χριστόψωμο'' του Κώστα Μάστορη στον φούρνο του Πιτσικάλη στη Πλατεία και στο κατάστημα οπωροκηπευτικών ειδών ''Ρουσσουνέλος'' ενώ πολύ κοντά και εύκολα προσβάσιμο ήταν και το ''food of  love & light'' της Χρυσάνθης Ζαράρη μία  πολλαπλή καλλιτεχνική εγκατάσταση στο '' Ελληνικό Καφενείο''. 

Η Michele Balcon-Varthalitou  συμμετείχε με ένα έργο της στο κατάστημα ''Πρέκας'' Παραδοσιακά προιόντα με τίτλο ''το Θαύμα της φύσης'' - ''Miracle of Nature'' ακουαρέλα 33x45.   

Στο εστιατόριο  ''Μαζί'' η Αγγελική Μπρισνόβαλη παρουσίασε έργα της , πορτραίτα σε ακουαρέλα - μικτής τεχνικής ομορφαίνοντας και άλλο τον ήδη καταπληκτικό και  πολύ ιδιαίτερα γεμάτο με αναρριχόμενα φυτά χώρο του εστιατορίου αφού τα πορτρέτα της  τοποθετήθηκαν ανάμεσα στις σκουρόχρωμες  πράσινες φυλλωσιές παρουσιάζοντας έντονα την εικαστική παρουσία τους ως ένα αναπόσπαστο διακοσμητικό  κομμάτι του χώρου.

Η Θένια Κόκα με το έργο της  ''Eat - Pray- Love'', ζωγραφική με ακρυλικά, αποτέλεσε  μια ακόμα ξεχωριστή   νότα χρωμάτων  στο Εστιατόριο  ''Avant Garden''.

Όλα τα έργα αφομοιώθηκαν  στον χώρο και μετουσιώθηκαν νοητά  σε ειρμό, συνειρμό και αρώματα, χρώματα, μουσική  και γεύσεις που αυτός ο τόπος μας δίνει απλόχερα,  και εμείς τον ευχαριστούμε ειλικρινά  μέσα από την καρδιά μας» υπογραμμίζει μεταξύ άλλων η  καλλιτεχνική ομάδα του Syros Open Art Studios 2017 στο Δ.Τ. που εξέδωσε.