Θα αποτελέσει κόσμημα για το Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης

Θα αποτελέσει κόσμημα για το Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης - Σύρος - Στέγη Μικρασιατικού Πολιτισμού

Στέγη Μικρασιατικού Πολιτισμού

 

Με γοργούς ρυθμούς ολοκληρώνονται οι εργασίες στο Mουσείο Μικρασιατικής Mνήμης προκειμένου όλα να είναι έτοιμα την Πέμπτη  14 Δεκεμβρίου, για τα επίσημα εγκαίνια του χώρου, που φιλοδοξεί να αποτελέσει το κόσμημα του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

του Γιώργου Αλβέρτη

«Αυτή τη στιγμή έχουν τελειώσει όλες οι οικοδομικές εργασίες και έχουν γίνει οι ελαιοχρωματισμοί και το μόνο που  απομένει είναι η αποκατάσταση του πατώματος», δηλώνει στο «Λ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Σύρου – Ερμούπολης Νίκος Λειβαδάρας, σημειώνοντας ότι από τις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας έχει αρχίσει η τοποθέτησή του, και μέχρι τα τέλη της θα έχει ολοκληρωθεί.

Όσον αφορά τις προθήκες; Αυτές  έχουν ήδη παραγγελθεί και όλα είναι έτοιμα πλέον για το στήσιμο των εκθεμάτων, τονίζει.

Αν και τα εκθέματα είναι αρκετά, μέχρι στιγμής  δεν είναι πολλοί αυτοί που έχουν διαθέσει κάποιο για τους σκοπούς του Μουσείου, ωστόσο ευελπιστεί ότι με το ξεκίνημα του εγχειρήματος και βλέποντας οι δημότες την όλη διαδικασία, ότι  ο όγκος τους συνεχώς θα αυξάνεται.

Στην πλειοψηφία του, το προς έκθεση υλικό έχει δωριστεί από τους κατόχους στο υπό ίδρυση μουσείο,  τονίζει ο κ. Λειβαδάρας, προσθέτοντας ότι ένα τμήμα που αποτελείται από οικογενειακά κειμήλια με συναισθηματική αξία για ορισμένους, έχουν απλώς παραχωρηθεί προς έκθεση για κάποιο χρονικό διάστημα.  

Τα εγκαίνια, όπως προαναφέραμε, θα πραγματοποιηθούν στις επτά το απόγευμα της Πέμπτης 14 Δεκεμβρίου κατόπιν μιας εκδήλωσης (με ελεύθερη για το κοινό είσοδο) στο Θέατρο «Απόλλων».

Ο κ. Λειβαδάρας  εμφανίζεται απόλυτα ικανοποιημένος από το όλο αποτέλεσμα,  υπογραμμίζοντας ότι νέος χώρος θα συμβάλει στην γενικότερη αναβάθμιση του Πνευματικού Κέντρου της Ερμούπολης: «Στην εκδήλωση που θα γίνει στο Θέατρο «Απόλλων» -  στην οποία θα προβληθεί ποικίλο φωτογραφικό υλικό - στο τέλος θα δείξουμε κάποιες φωτογραφίες από το πώς παραλάβαμε το κτήριο. Το πώς θα είναι, δεν θα το δουν σε φωτογραφίες αλλά αμέσως μετά στην πράξη», λέει και συνεχίζει: «Υπάρχει μια πολλή μεγάλη ικανοποίηση για το γεγονός ότι καταφέραμε και φτάσαμε σε αυτό το σημείο. Ήταν ο δεύτερος πολύ μεγάλος στόχος που είχαμε θέσει και πιστεύω ότι τόσο το Μνημείο όσο και η Στέγη, είναι αυτά που θα μείνουν, θα θυμίζουν, και δεν θα αφήσουν τις αλησμόνητες πατρίδες να ξεχαστούν.  Είναι πραγματικά πολύ μεγάλη χαρά για εμάς».

Στο ερώτημα, τέλος, κατά πόσο υπάρχει στη σκέψη τους η επέκταση των δραστηριοτήτων του Συλλόγου με την ίδρυση μουσικοχορευτικών τμημάτων, δεν κρύβει ότι αυτό υφίσταται στα σχέδια τους: «Οι στόχοι οι μεγάλοι ήταν αυτά τα δύο κομμάτια που θα μείνουνε… Τώρα απ’  τον καινούργιο χρόνο μπαίνουμε σε άλλες δράσεις και θα προσπαθήσουμε να κινητοποιήσουμε τον κόσμο. Να τον ευαισθητοποιήσουμε και να τον δραστηριοποιήσουμε, να ‘χει κι άλλες δράσεις.  Έχουμε πολλές σκέψεις στο μυαλό μας», καταλήγει ο κ. Λειβαδάρας.