Ταφικά Μνημεία και χαμάμ, βίοι παράλληλοι

Ταφικά Μνημεία και χαμάμ, βίοι παράλληλοι - Σύρος - ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

 
Τα παρακάτω λόγια, τα οποία ανήκουν στον κ. Παύλο Χατζηγρηγορίου, πολιτικό μηχανικό της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ερμούπολης, έχουν σχέση με το Μεταβυζαντινό μνημείο χαμάμ στο ρέμα της Λαλακιάς και ακούστηκαν τον Φεβρουάριο του 2004 (καλά διαβάσατε, τον Φεβρουάριο του 2004), όταν ξεκινούσε η τρίτη φάση διάνοιξης του δρόμου στο ρέμα της Λαλακιάς:  
 
«Για να προστατευτεί το χαμάμ από τις εργασίες, έχουμε ορίσει μια ακτίνα προστασίας 7 μέτρων, δηλαδή το πρώτο τοιχίο ξεκινάει 7 μέτρα μετά από το χαμάμ.
 
Ενώ, υπάρχει η σκέψη δημιουργίας ράμπας που να οδηγεί στο χαμάμ, να γίνει και ένα μικρό πλάτωμα, ώστε να μπορούν οι επισκέπτες του ιστορικού μνημείου να αφήνουν τα αυτοκίνητά τους. Μάλιστα, σε ένα άλλο έργο Π.Ε.Π έχουν βρεθεί χρήματα, περίπου 300.000,00 ευρώ, τα οποία θα δοθούν για την αποκατάσταση του συγκεκριμένου μνημείου».
 
Έχουν περάσει κοντά δεκατέσσερα ολόκληρα χρόνια και αναρωτιέται κανείς «Τι έχει κάνει όλο αυτό το χρονικό διάστημα ο δήμος Ερμούπολης; Μετά από δεκατέσσερα χρόνια, γιατί βρίσκεται στην ίδια (και χειρότερη) κατάσταση το «μεταβυζαντινό» αυτό μνημείο;
 
Μήπως πρέπει να ακολουθήσει την τύχη των Ταφικών Μνημείων και να θαφτεί, ώστε να μην απασχολεί κανέναν η σημερινή του θλιβερή εικόνα, όπως έχουμε επισημάνει και κατά το παρελθόν, χωρίς (φυσικά) καμία απολύτως ανταπόκριση;»