Προχωράει η νομιμοποίηση της μαρίνας Λαζαρέτων

Προχωράει η νομιμοποίηση της μαρίνας Λαζαρέτων - Σύρος - Λιμενικό Ταμείο Σύρου

Λιμενικό Ταμείο Σύρου

 
Στην παραλαβή της μελέτης με τίτλο "Μελέτη Τροποποίησης Χωροθέτησης Τουριστικού Λιμένα (Μαρίνας) στη Θέση Πηδάλι Σύρου" προχώρησαν ομόφωνα τα μέλη του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, κατά την τελευταία συνεδρίαση του Σώματος.
 
του Θεοδόση Δανάμπαση
 
Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα από τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν για την πλήρη νομιμοποίηση της μαρίνας των Λαζαρέτων, αφού - σύμφωνα με την ενημέρωση του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Δημήτρη Κόσμά - μέσα στον Νοέμβριο πρόκειται να υπάρξει και η υπουργική απόφαση για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων της μελέτης αυτής, που ολοκληρώθηκε πριν από ένα χρόνο.
 
Αμέσως, λοιπόν, μετά θα κατατεθεί η νέα μελέτη τροποποίησης χωροθέτησης της μαρίνας, η οποία στην ουσία βάζει τα πράγματα στη θέση τους, αφού πλέον η μαρίνα θα ανταποκρίνεται και στα χαρτιά και στις άδειές της.
 
Με την κατάθεση της νέας μελέτης για τη χωροθέτηση της μαρίνας, ολοκληρώνονται τα βήματα που πρέπει να παρθούν έτσι ώστε να δοθεί η τελική έγκριση από την Κτηματική.
 
«Πράσινο φως» για διαχωρισμό και επιβράβευση για τους συνεπείς
 
Στη συνεδρίαση, κατά την οποία εγκρίθηκε και ο προϋπολογισμός του 2018, έγινε το αίτημα των δημοτικών συμβουλίων των Δήμων Κέας και Κύθνου για διαχωρισμό του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου και τη δημιουργία Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κέας - Κύθνου δεκτό (αν και διατυπώθηκαν πολλές ανησυχίες για τη βιωσιμότητα της πρότασης), με την προϋπόθεση  να μην υπάρξει μετακίνηση των εδώ υπαλλήλων, εκτός κι αν κάποιος το επιθυμεί.
 
Τέλος, σε ότι αφορά τον καθορισμό ανταλλάγματος χρήσης - κατάληψης πεζοδρομίων και παραλιακών χώρων ευθύνης του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, αποφασίστηκε να υπάρξει αύξηση κατά 25% στις περσινές τιμές, ωστόσο αν κάποιος προκαταβάλει όλο το ετήσιο ποσό της μίσθωσης, θα έχει έκπτωση 20%. Με τον τρόπο αυτό επιβραβεύονται όσοι είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, μη πληρώνοντας ουσιαστικά την αύξηση που επιβλήθηκε για όλους τους άλλους.