«Ζεστό» τουριστικό ρεύμα από Σκανδιναβία

«Ζεστό» τουριστικό ρεύμα από Σκανδιναβία - Σύρος - Ερμούπολη - Με τη στήριξη του μεγαλύτερου tour operator «Apollo»

Με τη στήριξη του μεγαλύτερου tour operator «Apollo»

 
Αύξηση τουλάχιστον κατά 15% του τουριστικού ρεύματος από την Σκανδιναβία προς την Ελλάδα, αλλά ιδιαίτερα προς Κυκλάδες, Κρήτη και Δωδεκάνησα, αναμένεται την επόμενη τουριστική περίοδο, με πρωτοστάτη τον μεγαλύτερο tour operator της Σκανδιναβίας στην ελληνική αγορά “Apollo”, που βραβεύτηκε από το «Grand Travel  Award» για ένατη συνεχή χρονιά ως ο καλύτερος tour operator.
 
του Γιάννη Ρουσσουνέλου
 
Εκρηκτική αύξηση του τουριστικού ρεύματος
 
Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία έδωσε στην εφημερίδα ο Βαγγέλης Νομικός, γνωστός συριανός επιχειρηματίας ο οποίος μένει στη Νορβηγία, αλλά οι επιχειρηματικές του δραστηριότητες βρίσκονται στη Σύρο, «Συνολικά οι Νορβηγοί αγοράζουν τουριστικά πακέτα για 8 δις κορώνες, αλλά ήδη τα 800 εκατ. έχουν αγοραστεί μέχρι τώρα. Προβλέπεται ότι τον Ιανουάριο το ποσό αυτό για το 2017 θα ξεπεράσει τα 8 δις».
 
Όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Νομικός «Για το 2018 το «APOLLO» αυξάνει προορισμούς με 25.000 αεροπορικές θέσεις και από το ποσό αυτό η Ελλάδα θα πάρει το 75% ενώ το υπόλοιπο η Κροατία».
 
Θεωρεί φυσικό επακόλουθο την σημαντική μείωση του τουριστικού ρεύματος προς την Τουρκία, εξαιτίας των τρομοκρατικών χτυπημάτων, τα οποία της έχουν προκαλέσει καίρια πλήγματα στον τομέα του τουρισμού. «Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το 2016 για Τουρκία από Νορβηγία είχε 400.000 και τώρα, από όλη από όλη την Νορβηγία, ο αριθμός αυτός περιορίστηκε σχεδόν στις 35.000 αεροπορικές τσάρτερ θέσεις».
Το μεγαλύτερο ποσοστό από την απώλεια της Τουρκίας έχει μετακυλήσει στην Ελλάδα και σε μικρότερο ποσοστό στην Ισπανία.
 
Αδυνατεί η Σαντορίνη να δεχτεί τόσο μεγάλο «κύμα»
 
Επίσης, υπογραμμίζει ότι είναι τόσο μεγάλη η ζήτηση για Σαντορίνη, τόση ώστε «Το αεροδρόμιο της Σαντορίνης δεν έχει άλλο περιθώριο να δεχτεί περισσότερες πτήσεις από Νορβηγία και την υπόλοιπη Σκανδιναβία».
Δεν παραλείπει να αναφέρει πως «Το 43%, από τα πακέτα που έχουν πουληθεί μέχρι τώρα για το καλοκαίρι, το έχουν πάρει τα ελληνικά νησιά και κυρίως οι Κυκλάδες και η Κρήτη. Το “APOLLO”, από τη Νορβηγία για Κυκλάδες έχει σε πρώτη προτεραιότητα Σαντορίνη, Πάρο, Αντίπαρο, Νάξο, Ίο, Μήλο, Μύκονο και «σπέσιαλ πακέτο» με Rute fly.
 
Συναντήσεις και προοπτικές για τη Σύρο
 
Να επισημανθεί ότι ο Βαγγέλης Νομικός συναντήθηκε με τον κ. Erik Haug για την προώθηση της Σύρου στα τουριστικά πακέτα του Apollo το 2018. Πρώην δεξί χέρι του Leo Berbu και ο ιδανικότερος αντικαταστάτης για την ελληνική αγορά, γνωστός του Βαγγέλη Νομικού, γνωρίζει την ιστορία του νησιού και είχε συμβάλλει ώστε η Σύρος να περιληφθεί στα «πακέτα» του Apollo από όλη την Σκανδιναβία για αρκετές συνεχείς χρονιές, αλλά τελευταία μόνο από Σουηδία μέσω Μυκόνου.
 
«Ο κ. Erik Haug τάχθηκε ιδιαίτερα θετικός για το νησί και έδειξε ότι θα πάρει μέρος στο τραπέζι των συνομιλιών της εταιρείας για τους νέους προορισμούς το 2018», είπε ο κ. Νομικός και πρόσθεσε ότι «…θα έχει και άλλες συναντήσεις με τον E. Haug πριν και μετά το καλοκαίρι».
Επισημαίνει όμως ότι, «από όλη τη συζήτηση που κάναμε, ένα από τα θέματα ήταν το αεροδρόμιο του νησιού. Πληροφορήθηκε για την επέκταση του διαδρόμου, αλλά απάντησε ότι δεν είναι αρκετό αυτό για τις απαιτήσεις της τουριστικής αγοράς. Είναι λυπηρό, ένα τόσο όμορφο πολυμορφικό νησί να αποτελεί το αεροδρόμιο του ένα από τα πλέον βασικό πρόβλημα για το τουριστικό μέλλον του και να αποτελεί το φρένο των επενδύσεών του στον τουρισμό»
 
Ο κ. Νομικός κάνει γνωστό επίσης πως «…στην ατζέντα του ο E. Haug, για την περίοδο του καλοκαιριού, έβαλε και την Σύρο, δηλαδή να επισκεφτεί το νησί», πέραν του ότι «Έχει ξεκινήσει μεγάλη διαφημιστική καμπάνια για τα ελληνικά νησιά το Apollo και μάλιστα στον κεντρικότερο σταθμό του μετρό στο Όσλο, με πρωταγωνιστές Σαντορίνη, Νάξο, Αντίπαρο».
 
Καταλήγοντας επισημαίνει ότι «Ο αριθμός των επιβατών που ταξίδεψαν από το αεροδρόμιο του Όσλο ανήλθε πέρυσι σε 25 εκατομμύρια, αριθμός που αν αναλυθεί σημαίνει πως οι Νορβηγοί ταξιδεύουν για διακοπές περισσότερες από πέντε φορές το χρόνο, για μια εβδομάδα κάθε φορά, ώστε να απολαμβάνουν περισσότερο χρόνο τον ήλιο. Χαρακτηριστικό γνώρισμα της αύξησης των ταξιδιωτών είναι η επέκταση του Gardemoen, του δεύτερου σε κίνηση αεροδρομίου της Σκανδιναβίας, ενώ μεγάλη κίνηση παρατηρείται και στα αεροδρόμια του Kastrup στην Κοπεγχάγη (πρώτο σε επιβάτες) και στο Arlanda της Στοκχόλμης, τρίτο σε επιβατική κίνηση».