«Κινδυνεύει με «λουκέτο» ο Σύλλογος»

«Κινδυνεύει με «λουκέτο» ο Σύλλογος» - Σύρος - Ερμούπολη - Αιχμές νέου πρόεδρου Συλλόγου Τουριστικών Καταλυμάτων Σύρου, Αντώνη Καρατάσου, κατά παραιτηθείσας προέδρου

Αιχμές νέου πρόεδρου Συλλόγου Τουριστικών Καταλυμάτων Σύρου, Αντώνη Καρατάσου, κατά παραιτηθείσας προέδρου

 
Αν και χαρακτηρίζει αιφνίδια την παραίτηση της Χρηστιάννας Πάπιτση από τη θέση του προέδρου του Συλλόγου Τουριστικών Καταλυμάτων Σύρου,  ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Αντώνης Καρατάσος αφήνει αιχμές, με δηλώσεις του στο «Λ», πως  λειτουργούσε αυτοβούλως και χωρίς να ενημερώνει τα υπόλοιπα μέλη, γεγονός που ώθησε  στην παραίτηση την Γενική Γραμματέα Άννα Μαρία Βιδάλη - Σαγκινέτου και τον Ταμία Γιάννη Κίκιλη.
 
 του Γιώργου Αλβέρτη
 
Ισχνά τα οικονομικά
 
Αναφερόμενος στις νέες εγκαταστάσεις του Συλλόγου, επί της πλατείας Άννης Κουτσοδόντη,  αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο μετά τη λήξη του ενοικιοστασίου να διαλυθούν καθώς κρίνεται ασύμφορη η  λειτουργία τους:
 
«Ως Δ.Σ. συνεδριάσαμε και διαπιστώσαμε ότι τα οικονομικά του Συλλόγου δεν είναι στο επίπεδο που ήταν πριν έναν χρόνο. Θα υπάρχει, λοιπόν, δυσκολία στη διατήρηση τέτοιων εξόδων, όπως είναι ένα γραφείο με ΔΕΗ, ΟΤΕ και νερό. Είναι πολύ πιθανόν να κλείσουν οι εγκαταστάσεις, αν και έχουν γίνει πολλά έξοδα για να φτιαχτεί ο χώρος. Παράλληλα, υπάρχει και ένα συμβόλαιο που μας δεσμεύει για μια διετία. Θα κάνουμε κάποιες προσπάθειες για να το απελευθερώσουμε νωρίτερα, αλλά σίγουρα υπάρχουν προβλήματα τα οποία πιθανόν δεν θα έπρεπε να έχουν δημιουργηθεί με αυτό τον τρόπο».
 
Στο ερώτημα αν υπονοεί ότι η κα Πάπιτση δεν είχε ενημερώσει τα μέλη αναφορικά με την ίδρυση γραφείου, ξεκαθαρίζει ότι ναι μεν τους είχε ενημερώσει, πλην όμως: «Είπε ότι δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα παρά να νοικιαστούνε γραφεία. Αλλά όπως μας ενημέρωσε αργότερα ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, ο ίδιος είχε προθυμοποιηθεί να κάνει παραχώρηση δωρεάν χώρου στο κτίριο του Επιμελητηρίου… Προφανώς, λοιπόν, δεν έπρεπε να βιαστούμε να πάρουμε γραφεία προτού εξετάσουμε όλες τις δυνατότητες».
 
Αρνητικός, ωστόσο, εμφανίζεται και στη λειτουργία τουριστικού περιπτέρου στην παραλία της Ερμούπολης την επερχόμενη τουριστική περίοδο, κρίνοντας ότι τα οφέλη του είναι πολύ μικρά σε σχέση με τα ασύμφορα κόστη που απαιτούνται για τη συντήρησή του, ενώ στην επισήμανση ότι θα μπορούσαν από κοινού με την Ένωση Ξενοδόχων Σύρου να λειτουργήσουν ένα περίπτερο επιμερίζοντας το κόστος, υπογραμμίζει ότι κάτι τέτοιο επιχειρήθηκε και στο παρελθόν δίχως όμως επιτυχία.
 
Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, προτεραιότητα του νέου Δ.Σ. αποτελεί η τακτοποίηση των οικονομικών και των διοικητικών υποθέσεων  του Συλλόγου: «Βασικά, όλο αυτό το διάστημα προσπαθούμε να τακτοποιήσουμε τα Διοικητικά του Συλλόγου, διότι πρέπει να καλύψουμε τα έξοδα που έχουν γίνει, πρέπει να τακτοποιηθούν τα βιβλία, οι εκκρεμότητες που έχουν εμφανιστεί και να ισορροπήσει ο Σύλλογος». 
 
Στην επισήμανση ότι με τα λεγόμενά του αφήνει υπόνοιες για κακοδιαχείριση εκ μέρους της κας Πάπιτση, ξεκαθαρίζει ότι, στην περίπτωση που ο Σύλλογος δεν αλλάξει ρότα, βρίσκεται αντιμέτωπος με το λουκέτο: «Κοιτάξτε, προβλήματα υπάρχουν και οι παραιτήσεις οι πρώτες που γίνανε είχανε λόγο που γίνανε. Όπως μας δήλωσε ο προηγούμενος ταμίας, και το βλέπουμε κι εμείς τώρα από τα βιβλία που ελέγχουμε, δεν μπορούσε να διατηρηθεί η λειτουργία του Συλλόγου με τέτοια έξοδα που είχαν γίνει.  Και αν συνεχιζόταν ή συνεχιστούν στο προσεχές διάστημα, θα κλείσει ο Σύλλογός μας».
 
Διόλου απίθανο ένα θερμό επεισόδιο με Τουρκία
 
Αναφορικά με την τουριστική κίνηση στη Σύρο κατά διάρκεια της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και των Αποκριών, τόνισε ότι δεν έχουν στα χέρια τους κάποια επίσημα στατιστικά στοιχεία, ωστόσο βάσει λεγόμενων μελών του Συλλόγου  ήταν χαμηλότερη από πέρσι. Εκτίμησή του είναι ότι η προσεχής τουριστική σαιζόν θα κυμανθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα στο σύνολο των νησιών των Κυκλάδων, ευελπιστώντας ότι αυτό θα ισχύσει και για τη Σύρο που υστερεί σε αυτό τον τομέα.  Ο ίδιος θεωρεί  ότι η υστέρηση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στην προσέλκυση  ελλήνων τουριστών, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έχουν πληγεί  καίρια από την οικονομική κρίση και καθιστά σαφές ότι η προσέλκυση ξένων τουριστών απαιτεί άλλου είδους ενέργειες και προσπάθειες, οι οποίες όπως τονίζει πρέπει να ανατεθούν σε ειδικούς. 
 
Ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία δεν πρέπει πλέον να θεωρείται απίθανο σενάριο, και όπως σημειώνει ο κ. Καρατάσος: «Μέχρι στιγμής, η Ελλάδα είναι πολύ τυχερή;  Πολύ προσεκτική;  Ευλογημένη; Δεν ξέρω.. και δεν έχει προβλήματα, ούτε με τρομοκρατίες, ούτε με πολέμους, παρά μόνον με το Μεταναστευτικό. Όλες οι άλλες χώρες δίπλα μας είχαν τέτοια προβλήματα και γι’ αυτό πάθανε ζημιά τουριστική, με την Ελλάδα να σημειώνει  κάποια αύξηση του τουριστικού της ρεύματος. Αυτό συνέβη γιατί κλείσανε όλα τα γειτονικά «μαγαζιά».
 
Επί της ουσίας, η Ελλάδα δεν έχει κάνει κάτι για να βελτιώσει το προϊόν και να φέρει πελάτες. Αν πάθει ζημιά και αυτό το μαγαζί …τι να πω. Δεν είναι απίθανο ένα επεισόδιο με την Τουρκία, και είναι ιδιαίτερα περίεργο ότι τόσα χρόνια πάντα η χώρα μας την γλυτώνει.  Κάποια στιγμή, ελπίζω να μην συμβεί  αλλά,  οι στατιστικές λένε ότι θα συμβεί ατύχημα σε όλους μας. Έχουμε προετοιμαστεί για το μετά»;
 
Tέλος, στο ερώτημα αν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο για τη διάσωση της τοπικής οικονομίας στην περίπτωση που τα ανωτέρω κάποια στιγμή καταστούν πραγματικότητα, απαντά άμεσα: «Θα ‘πρεπε, αλλά είμαι σίγουρος ότι δεν υπάρχει κανένα», υπογραμμίζοντας ότι επιβάλλεται να αναπτυχθούν και άλλοι πυλώνες της τοπικής οικονομίας, όπως το Πανεπιστήμιο, το Νεώριο  και ο Πρωτογενής Τομέας: «Η μονοκαλλιέργεια έχει πρόβλημα. Άμα πάθεις ζημιά σε ένα κλάδο και στηρίζεσαι μόνο σε αυτόν, θα καταρρεύσεις» κατέληξε ο κ. Καρατάσος.