Βάση ΕΚΑΒ - Παραχώρηση ενός δημοτικού αυτοκινήτου και ξενοδοχειακού εξοπλισμού

Βάση ΕΚΑΒ - Παραχώρηση ενός δημοτικού αυτοκινήτου και ξενοδοχειακού εξοπλισμού
Καμία συνεργασία με την Περιφέρεια
 
Ύστερα από σχετικό αίτημα του προέδρου του ΕΚΑΒ προς τον Δήμο, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία (μειοψήφησε ο κ. Στρογγύλης) την υπογραφή σύμβασης χρησιδανείου για ένα δημοτικό αυτοκίνητο (βανάκι μάρκας Hyundai), με χωρητικότητα τουλάχιστον 6 ατόμων, αλλά και για ξενοδοχειακό εξοπλισμό (γραφεία, ερμάρια, κρεβάτια κ.ά.), για τις ανάγκες του προσωπικού της μόνιμης πτητικής βάσης του ΕΚΑΒ, στη Σύρο.
 
του Θεοδόση Δανάμπαση
 
«Να αγκαλιάσει ο κόσμος αυτή τη δομή Υγείας»
Η έγκαιρη και συνολική πρόσβαση των πληρωμάτων του ελικοπτέρου και του ΕΚΑΒ προς το αεροδρόμιο, σε περίπτωση μιας αεροδιακομιδής, αποτελεί ένα καθοριστικό παράγοντα για μια επιτυχή αποστολή και για να σωθούν ζωές συμπολιτών μας, ήταν ο κοινός τόπος των τοποθετήσεων των περισσοτέρων συμβούλων, οι οποίοι τόνισαν ότι θα πρέπει να «αγκαλιαστεί» αυτή η τόσο σημαντική δομή Υγείας για τη Σύρο (Γιαλόγλου), που αποτέλεσε μάλιστα και μήλον της έριδος για άλλα νησιά (Μαραγκός).
 
Κ. Στρογγύλης: «Εξαπτέρυγο της κυβέρνησης ο Μαραγκός»
Κάθετα αντίθετος, όμως, ήταν ο κ. Στρογγύλης, ο οποίος χαρακτήρισε ως «παρωδία» την τελετή των εγκαινίων τον κ. Μαραγκό ως «εξαπτέρυγο της κυβέρνησης». Επίσης,   τον κατηγόρησε για παρασκηνιακές συμφωνίες με τους φίλους του υπουργούς, που βάζουν σε κίνδυνο τα οικονομικά του Δήμου. Μάλιστα, χαρακτήρισε την όλη συμφωνία ως «Υγεία – Δήμος ΑΕ», αφού επέμενε ότι το θέμα έπρεπε να είχε λυθεί από το κράτος και «όχι μόνο από τις τσέπες του συριανού λαού, αφού η βάση θα εξυπηρετεί όλες τις Κυκλάδες και όχι μόνο τη Σύρο».
 
Καμία συνεργασία με την Περιφέρεια
Στο ίδιο πλαίσιο, αλλά με διαφορετική χροιά, ήταν και οι εύλογες ερωτήσεις του κ. Χρυσαφίδη για το αν υπάρχει κάποια συνεργασία με την Περιφέρεια, αφού η βάση θα εξυπηρετεί όλες τις Κυκλάδες, και ποιο είναι το πραγματικό κόστος των παροχών που έχει κληθεί ή δεσμευτεί να παρέχει ο Δήμος προς το ΕΚΑΒ και κατ’ επέκταση προς τα συναρμόδια υπουργεία.
 
Τις ερωτήσεις αυτές ανέλαβε να απαντήσει ο Δήμαρχος, παραδεχόμενος ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχει καμία συνεργασία με την Περιφέρεια για το θέμα αυτό (!), ενώ για το δεύτερο σκέλος των ερωτήσεων απάντησε ότι ο Δήμος θα παρέχει σε μάξιμουμ 4 επικουρικούς γιατρούς (θα συνδράμουν στην αναβάθμιση του Νοσοκομείου, ως απόρροια της εγκατάστασης της πτητικής βάσης του ΕΚΑΒ) κίνητρα που προβλέπονται και από το νόμο και αφορούν ένα χρηματικό ποσό της τάξης των 300 ευρώ /μήνα (συνολικό κόστος περίπου 15.000 ευρώ για 4 επικουρικούς για έναν χρόνο).
 
Κανένα έξτρα κόστος για τον Δήμο
Από κει και πέρα, όπως ξεκαθάρισε ο αντιδήμαρχος Μάριος Βουτσίνος, το χρησιδάνειο για το δημοτικό αυτοκίνητο θα διαρκέσει για ένα χρόνο και δεν θα υπάρχει κάποιο έξτρα κόστος για τη χρήση πετρελαίου αφού στον προϋπολογισμό έχει προβλεφτεί ετήσιο κονδύλι για την μετακίνηση των δημοτικών οχημάτων (επιπλέον θα υπάρχει και ημερήσια καταγραφή των χιλιομέτρων που διανύει το όχημα).
Σχετικά με τον ξενοδοχειακό εξοπλισμό, υπάρχει διαθέσιμος στις αποθήκες του Δήμου, οπότε δεν θα υπάρξει κάποια έξτρα επιβάρυνση για την αγορά νέου.
 
«Κλειδί» η συνεργασία με την Περιφέρεια
Σε ότι αφορά την εύστοχη επισήμανση του κ. Ρούσσου για την ανάγκη κατασκευής ενός στεγάστρου για την ασφαλή φιλοξενία του υπερσύγχρονου ελικοπτέρου της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), ο κ. Μαραγκός απάντησε ότι η ΠΑ σε συνεργασία με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας έχουν αναλάβει την ευθύνη κατασκευής ενός στεγάστρου στο άμεσο μέλλον.
 
Τέλος, με αφορμή τις ερωτήσεις για τη συμμετοχή της Περιφέρειας στη δομή αυτή από τον κ. Χρυσαφίδη και την αρνητική απάντηση που πήρε από τον Δήμαρχο, ο Ανδρέας Γιαλόγλου τόνισε ότι η Περιφέρεια είναι ένας «βασικός παίκτης στην περιοχή» και ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να πάρει μέρος στο όλο εγχείρημα, ενώ ως «κλειδί» για την επιτυχή λειτουργία της δομής χαρακτήρισε και η Μαρία Καζαντζάκη τη συνεργασία του Δήμου με την Περιφέρεια, κάτι που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καθόλου.