Ενημέρωση για τα ρευματικά νοσήματα από το Σύλλογο Ρευματοπαθών «Ίασις»

Ενημέρωση για τα ρευματικά νοσήματα από το Σύλλογο Ρευματοπαθών «Ίασις» - Σύρος - Ποσειδωνία

   

 

Συνεχίζοντας τις δράσεις του ο Σύλλογος Ρευματοπαθών Κυκλάδων «Ίασις» σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ποσειδωνίας «Ο Ποσειδών», διοργάνωσε ενημερωτική εκδήλωση στην Έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία τη Δευτέρα 3 Ιουλίου.

της Σπεράντζας Δουράτσου

Με κεντρικούς ομιλητές τους κ.κ. Μιχάλη Λυγνό Ρευματολόγο, Νικόλαο Δελή Καρδιολόγο και Γιώργο Αλτουβά Μικροβιολόγο, τα μέλη του Δ.Σ πρόσφεραν σφαιρική και έγκυρη ενημέρωση γύρω από τα ρευματικά νοσήματα, τα οποία όπως δείχνουν οι έρευνες αφορούν ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού αφού ξεπερνούν τα 2.500.000 οι πάσχοντες από ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις, εκ των οποίων οι 1.400.000 είναι ρευματοπαθείς. Σημαντικό επίσης είναι το γενογός ότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι πάσχοντες είναι γυναίκες. Επίσης 80% των πασχόντων από ρευματοειδή αρθρίτιδα διαγνώστηκε σε ηλικία 30-50 ετών.

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων, στο πρόλογό της και η Πρόεδρος του Συλλόγου κ.Μαρία Ρούσσου η οποία καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους ενώ συμπλήρωσε τους σκοπούς του Συλλόγου οι οποίοι είναι μεταξύ άλλων η ενημέρωση του κοινωνικού συνόλου σχετικά με τα ρευματικά νοσήματα, σε θέματα πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης, η διεκδίκηση καλύτερης ποιότητας ζωής και υπηρεσιών υγείας, η στήριξη των ρευματοπαθών και των οικογενειών τους κ.α.

Στα ρευματικά νοσήματα συγκαταλέγονται η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η οστεοαρθρίτιδα, η οστεοπόρωση και αγγειίτιδες ενώ υπάρχουν άλλα 200 ρευματικά νοσήματα.

Η κάθε ειδικότητα παρουσίασε από την πλευρά της όσα αφορούν τα ρευματικά νοσήματα ενώ τονίστηκε η συνεργασία των ειδικοτήτων προκειμένου να μπαίνει μια πιο ασφαλής διάγνωση αλλά και να μπορεί να δοθεί η καλύτερη δυνατή θεραπεία προς όφελος του ασθενή.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν η εμπνεύστρια του Συλλόγου αυτού Χρυσάνθη Μεραμβελιωτάκη, αλλά και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού της Ποσειδωνίας Δημήτρης Νταλαχάνης, ως συνδιοργανωτής της εκδήλωσης, όσο και ο αντιδήμαρχος Αλέξης Αθανασίου. Ενδιαφέρον επίσης έδειξε το κοινό το οποίο προέβη σε ερωτήσεις προς τους ομιλητές μετά τις παρουσιάσεις τους.